Ingrediente
1 kg de carne tocata amestec (porc cu vita)
40 frunze de vita de vie
7 linguri de bulion
4 cepe medii
2 morcovi
2 linguri ulei de masline
1 ceasca de orez sau cca 5-6 linguri cu varf (pe care il hidratam)
1 cartof mare
1/2 pastarnac
1L de apa (in functie de oala)
Cimbru
Boia dulce
Piper
Marar
Legume deshidratate
Sare optional (2a+)
Mod de preparare
Curatam si tocam ceapa. Morcovul si pastarnacul le dam prin razatoare, apoi punem legumele la inabusit in foarte putina apa cu ulei. Dupa ce legumele s-au inmuiat, adaugam condimentele si bulionul si mai lasam 5 min pe foc.
Trebuie sa arate aproximativ ca o pasta.
Lasam compozitia sa se raceasca, apoi o amestecam cu orezul hidratat si carnea tocata.
Luam cate o frunza de vita de vie ( eu am avut la congelator de toamna trecuta) si formam sarmalele una cate una.
Curatam, spalam si feliem cartoful si il asezam pe fundul oalei de lut, apoi punem sarmalele strat cu strat. Mie mi-au mai ramas felii de cartof, asa ca le-am pus deasupra. Turnam apa amestecata cu 2-3 linguri de bulion peste sarmalute, pana le acoperim, punem capacul si bagam oala in cuptorul preincalzit la 200 grade C pt cca 3h.
Mi-au iesit 40 de sarmalute delicioase. Merg foarte bine cu mamaliguta si smantana. Pofta buna!
