Ingrediente
10 oua
12 linguri de zahar ( puteti marii cantitatea)
11 linguri de ulei
10 linguri de faina
6-7 mere medii
2 plicuri zahar vanilinat
1 L de apa
1 banana
1 cana de faina
Mod de preparare
Intr-o craticioara cu diametrul de 30 cm caramelizam 5 linguri de zahar cu o lingura de apa si intindem caramelul pe peretii acesteia, apoi o dam la racit.
Spalam, curatam merele si le taiem in doua. Dupa ce zaharul caramelizat s-a intarit, asezam jumatatile de mere pe fundul cratitei (vezi imaginile) si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade C pt cca 15 min.


Intre timp pregatim pandispanul: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu ajutorul unui mixer alaturi de 5 linguri de zahar plus zaharul vanilinat, iar galbenusurile le frecam bine cu uleiul.

Peste albusurile batute spuma, turnam cate putin din compozitia de galbenusuri amestecand de jos in sus cu ajutorul unei spatule de silicon, astfel incat sa mentinem aerul in compozitie.

Dupa ce am terminat cu galbenusurile, incorporam si faina, folosind acelasi procedeu.
Scoatem cratita din cuptor, feliem banana si punem fiecare feliuta in scobitura marului, iar deasupra turnam compozitia de pandispan.


Dam totul la cuptor pt cca 40-45 min la 180 grade C, sau pana ce tortul trece testul scobitorii.

In timp ce tortul se rumeneste in cuptor, ne ocupam de sirop astfel: caramelizam 1-2 linguri de zahar, apoi turnam 1 L de apa peste si dam in clocot.

Cand tortul este gata, il scoatem din cuptor si turnam peste el siropul (se toarna peste tortul fierbinte). Lasam sa se raceasca, detasam cu ajutorul unui cutit peretii, punem deasupra cratitei platoul pentru tort si dintr-o singura miscare rasturnam tortul pe platou.

Dam la frigider pt cca 5-6 ore sau pana a doua zi.
Se serveste rece, imbracat in frisca sau alaturi de o cupa de inghetata. Noi il preferam uneori simplu.
Este un deliciu pentru adultii casei, pofta mare!