Hidratarea cerealelor, pseudocerealelor si a leguminoaselor -

Hidratarea cerealelor, pseudocerealelor si a leguminoaselor

Pentru ca am tot primit intrebari despre hidratarea cerealelor si a pseudocerealelor, ne-am hotarat sa va adunam in acest articol cateva informatii ce ne-au ajutat si pe noi in diversificarea celor mici.

Cereale: secara, porumb, grau, mei, ovaz, orz, orez;


Pseudocereale: quinoa, hrisca, chia, amaranth;


Leguminoase: soia, linte, fasole, mazare, naut.


Hidratarea se face in apa cu sare sau apa cu zeama de lamaie pentru a sporii eficacitatea inmuierii, eliminand astfel toxinele din membrana exterioara a bobului. Leguminoasele se hidrateaza doar in apa.


Motivele pentru care se hidrateaza cerealele integrale inainte de a le consuma, sunt:


• Pentru eliminarea acidului fitic. Acidul fitic impiedica asimilarea la nivel intestinal a unui procent destul de mare din subtantele nutritive;
• Pentru eliminarea inhibitorilor nutritionali. Cerealele au un strat protector ce impiedica germinarea prematura a semintelor. Prin inmuierea cerealelor, acest strat se elimina, iar elementele nutritive sunt eliberate;
• Pentru o digestie usoara. Proteinele se digera mai usor dupa inmuiere;
• Pentru eliberarea enzimelor. Inhibitorii de enzime, sunt eliminati prin inmuiere;
• Pentru diminuarea cantitatii de toxine.


Mai jos, va las un tabel dupa care ne-am ghidat si noi:


Timpi de inmuiere:
 Grau 7 ore
 Ovaz 8 ore
 Grau Spelta 8 ore
 Orz 6-8 ore
 Hrisca 6-8 ore
 Quinoa 2 ore
 Mei 8 ore
 Orez 9 ore
 Porumb 12 ore
 Semintele de canepa decorticate nu se hidrateaza
 Floarea Soarelui 2 ore
 In 8 ore
 Susan 8 ore
 Semintele de pin nu se hidrateaza
 Caju 2-3 ore
 Nuci Pecan 4-8 ore
 Migdale 8-12 ore
 Nuci 4 ore
 Nuci Macadamia 2 ore
 Fasole Adzuki 8 ore
 Naut 12 ore
 Mazare 6 ore
 Linte 8 ore
 Fasole Mung 24 ore
 Amaranth 8 ore
 Chia 2 ore (raport 1:10)
 Bulgurul nu se hidrateaza (se fierbe timp de 25 minute)
 Couscousul nu se hidrateaza, ci se opareste. (turnam apa fiarta peste el si acoperim vasul timp de 15 minute sau se fierbe timp de 5 minute)

 Mac 2 ore
 Grisul din grau dur se fierbe timp de 15-20 de minute
 Tapioca se fierbe în proportie 1:5 tapioca:apa sau lapte, pana ce perlele devin translucide


Timpul de hidratare, nu are legatura cu timpul de fierbere.


Sfat! Pentru a va fi mai usor, puteti lasa cerealele si pseudocerealele la hidratat peste noapte la temperatura camerei. Raportul apa:grane pe care trebuie sa il folosim, este de 1:3,1:4


Fulgii de ovaz, orz, secara, hrisca, alac se fierb pentru 3-4 minute in apa/lapte sau ii hidratam rapid inainte de consum, cu putina apa fierbinte.


Important! Taratele nu se recomanda a fi introduse in alimentatia copilului sub 3 ani, deoarece contin o cantitate excesiva de fibre, acestea putand leza intestinul copilului.


Nu folositi mierea si zaharul in preparate , inainte de a implini copilul varsta de 1 an, iar sarea pana la varsta de 2 ani!


SURSE:
WHO
authoritynutrition.com
huffingtonpost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close