Pentru ca am tot primit intrebari despre hidratarea cerealelor si a pseudocerealelor, ne-am hotarat sa va adunam in acest articol cateva informatii ce ne-au ajutat si pe noi in diversificarea celor mici.
Cereale: secara, porumb, grau, mei, ovaz, orz, orez;
Pseudocereale: quinoa, hrisca, chia, amaranth;
Leguminoase: soia, linte, fasole, mazare, naut.
Hidratarea se face in apa cu sare sau apa cu zeama de lamaie pentru a sporii eficacitatea inmuierii, eliminand astfel toxinele din membrana exterioara a bobului. Leguminoasele se hidrateaza doar in apa.
Motivele pentru care se hidrateaza cerealele integrale inainte de a le consuma, sunt:
• Pentru eliminarea acidului fitic. Acidul fitic impiedica asimilarea la nivel intestinal a unui procent destul de mare din subtantele nutritive;
• Pentru eliminarea inhibitorilor nutritionali. Cerealele au un strat protector ce impiedica germinarea prematura a semintelor. Prin inmuierea cerealelor, acest strat se elimina, iar elementele nutritive sunt eliberate;
• Pentru o digestie usoara. Proteinele se digera mai usor dupa inmuiere;
• Pentru eliberarea enzimelor. Inhibitorii de enzime, sunt eliminati prin inmuiere;
• Pentru diminuarea cantitatii de toxine.
Mai jos, va las un tabel dupa care ne-am ghidat si noi:
Timpi de inmuiere:
Grau 7 ore
Ovaz 8 ore
Grau Spelta 8 ore
Orz 6-8 ore
Hrisca 6-8 ore
Quinoa 2 ore
Mei 8 ore
Orez 9 ore
Porumb 12 ore
Semintele de canepa decorticate nu se hidrateaza
Floarea Soarelui 2 ore
In 8 ore
Susan 8 ore
Semintele de pin nu se hidrateaza
Caju 2-3 ore
Nuci Pecan 4-8 ore
Migdale 8-12 ore
Nuci 4 ore
Nuci Macadamia 2 ore
Fasole Adzuki 8 ore
Naut 12 ore
Mazare 6 ore
Linte 8 ore
Fasole Mung 24 ore
Amaranth 8 ore
Chia 2 ore (raport 1:10)
Bulgurul nu se hidrateaza (se fierbe timp de 25 minute)
Couscousul nu se hidrateaza, ci se opareste. (turnam apa fiarta peste el si acoperim vasul timp de 15 minute sau se fierbe timp de 5 minute)
Mac 2 ore
Grisul din grau dur se fierbe timp de 15-20 de minute
Tapioca se fierbe în proportie 1:5 tapioca:apa sau lapte, pana ce perlele devin translucide
Timpul de hidratare, nu are legatura cu timpul de fierbere.
Sfat! Pentru a va fi mai usor, puteti lasa cerealele si pseudocerealele la hidratat peste noapte la temperatura camerei. Raportul apa:grane pe care trebuie sa il folosim, este de 1:3,1:4
Fulgii de ovaz, orz, secara, hrisca, alac se fierb pentru 3-4 minute in apa/lapte sau ii hidratam rapid inainte de consum, cu putina apa fierbinte.
Important! Taratele nu se recomanda a fi introduse in alimentatia copilului sub 3 ani, deoarece contin o cantitate excesiva de fibre, acestea putand leza intestinul copilului.
Nu folositi mierea si zaharul in preparate , inainte de a implini copilul varsta de 1 an, iar sarea pana la varsta de 2 ani!
SURSE:
WHO
authoritynutrition.com
huffingtonpost.com